Gepubliceerd op: 2 november 2017

Geven met warme hand

Goud
Geven met warme hand
Let wel even op de koude kant

Nu de feestdagen bijna voor de deur staan, wordt er in menig gezin weer nagedacht over de schenkingen. Ondanks dat ik de feestvreugde niet wil bederven, is het toch belangrijk om goed na te denken over de wijze van schenken.

Op het moment dat een schenking gedaan wordt zonder uitsluitingsclausule, dan valt deze schenking in een gemeenschap van goederen (voor zover deze aanwezig is). Voor huwelijken gesloten vanaf 1 januari 2018 zal zich in beginsel geen probleem voordoen, omdat schenkingen vanaf die datum niet meer in de gemeenschap van goederen vallen. Ook voor die situaties is het wel van belang dat bewijsstukken (betalingsbewijs en dergelijke) bewaard worden.

Maar wat nu als je al jaren met de feestdagen schenkingen ontvangt en besluit te gaan scheiden? Wat gebeurt er dan met deze schenkingen?

In die situatie is van belang welke stukken nog aanwezig zijn. Zijn er schenkingsakten aanwezig met een uitsluitingsclausule, dan is een schenking snel bewezen. Als er met de gelden van de schenkingen schulden van de gemeenschap zijn voldaan, dan ontstaat er een repriserecht. Dit betekent dat één van de echtgenoten dan een vordering op de gemeenschap heeft. Indien de gemeenschap dan nog een ruim positief saldo heeft, dan kan de vordering vanuit de gemeenschap voldaan worden. Zijn er onvoldoende middelen, dan zal de vordering in beginsel niet geïnd kunnen worden. Is met de schenking een vordering van de andere echtgenoot voldaan, dan kan er een vordering op deze echtgenoot ontstaan.

Een dergelijke gang van zaken geldt ook indien voornoemde schenkingsakten niet aanwezig zijn, maar uit de omschrijving van de schenking blijkt dat de schenking buiten de gemeenschap van goederen valt. Bij contante schenkingen is dat wat lastig, maar bij een overboeking kan een dergelijke omschrijving wel vermeld worden.

Mocht er niets geregeld zijn, dan is de kans groot dat de schenking in de gemeenschap van goederen valt. Dit is echter vaak niet het gewenste gevolg.

Bent u zich er dus tijdig van bewust van de wijze waarop een schenking plaats gaat vinden.

Artikel auteur

Linda van Haperen

Linda van Haperen

Personen- en Familierecht & Erfrecht

De voorkeur voor de behandeling van zaken die te maken hebben met het personen- en familierecht is al tijdens het einde van haar opleiding Nederlands recht ontstaan (2009), en is sterker geworden na de geboorte van haar twee kinderen. Dit omdat er bij dit soort zaken veel meer komt kijken dan alleen de juridisch vragen. Om ook de juridische vraagstukken op een goede wijze te behandelen, heeft Linda zich op dit vlak gespecialiseerd en is zij lid van de vereniging voor Familierechtadvocaten en Scheidingsbemiddelaars (vFAS). Sinds 18 juni 2024 mag Linda zich ook specialist erfrecht noemen.

Neem contact op met Linda