Gepubliceerd op: 6 januari 2023

Wijziging alimentatiebijdrage

Goud
Wijziging alimentatiebijdrage

In de huidige situatie worden we weer eens met onze neus op de feiten gedrukt. Zowel onze medische gezondheid als onze financiële situatie kan snel veranderen. Het corona-virus kan grote financiële gevolgen hebben. Ondernemingen moeten de deuren sluiten, er zijn minder opdrachten en voor personeel is minder plaats. Gevolg: minder inkomsten, terwijl dezelfde alimentatie (zowel kinder- als partneralimentatie) betaald moet worden. Deze blog vertelt je meer over de wijziging van de alimentatiebijdrage

Alimentatiebijdrage stopzetten of verlagen?

Je mag niet zelf de bijdrage stopzetten of verlagen. Doe je dat wel, dan kan de deurwaarder of het LBIO tot inning over gaan. Dat betekent extra kosten en mogelijk zelfs een beslaglegging op bijvoorbeeld je loon of bankrekeningen.

Overleg over de bijdrage

Van belang is om samen overleg te hebben over het betalen van de bijdrage(n). Lukt dat niet, dan kan de rechter worden gevraagd om een beslissing te nemen over de hoogte van de te betalen bijdrage.

Denk in mogelijkheden

Op dit moment weten we niet hoe lang de huidige situatie gaat duren. Voor iedereen is het een lastige tijd en we moeten proberen met elkaar in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden te denken. Komen jullie er samen niet aan uit, neem dan vrijblijvend contact met mij op. We kunnen dan samen kijken welke oplossingen er mogelijk zijn.

Datum van wijziging alimentatiebijdrage

Als overleg niet mogelijk is, dan kunnen we kijken of het zinvol is om de rechter te benaderen. Wacht hier niet te lang mee, omdat de rechter het verzoek natuurlijk niet direct zal kunnen behandelen. In de meeste gevallen zal de rechter een wijziging laten ingaan vanaf de datum dat het verzoek is ingediend.

Artikel auteur

Linda van Haperen

Linda van Haperen

Personen- en Familierecht & Erfrecht

De voorkeur voor de behandeling van zaken die te maken hebben met het personen- en familierecht is al tijdens het einde van haar opleiding Nederlands recht ontstaan (2009), en is sterker geworden na de geboorte van haar twee kinderen. Dit omdat er bij dit soort zaken veel meer komt kijken dan alleen de juridisch vragen. Om ook de juridische vraagstukken op een goede wijze te behandelen, heeft Linda zich op dit vlak gespecialiseerd en is zij lid van de vereniging voor Familierechtadvocaten en Scheidingsbemiddelaars (vFAS). Sinds 18 juni 2024 mag Linda zich ook specialist erfrecht noemen.

Neem contact op met Linda